Push rod wear

Discussion in 'Engine & Transmission' started by vwkj87, May 26, 2018.

  1. vwkj87

    vwkj87 Active Member

    Messages:
    271
    Location:
    Brisbane
    What would cause a push rod to wear in rings like this?
    2018-05-26 09.24.24.jpg
     
  2. Mellow Yellow 74

    Mellow Yellow 74 Active Member

    Messages:
    771
    Location:
    Sydney
    Maybe little dents in the tubes causing rubs?
     
  3. vwkj87

    vwkj87 Active Member

    Messages:
    271
    Location:
    Brisbane
    Reading on the samba the retaining wire incorrectly fitted?
     
  4. Alpal

    Alpal Moderator Staff Member

    Messages:
    8,220
    Location:
    Melbourne Bend of Islands
    Believe they are supposed to rotate but not aware of any contact areas.
     
  5. grumble

    grumble Active Member

    Messages:
    887
    Location:
    Taree
    Damaged (squashed or dented) pushrod tube or as vwkj87 says the pushrod tube retaining clip is broken or out of place.
     
  6. Kai

    Kai Well-Known Member

    Messages:
    4,657
    Location:
    Eastlakes, NSW
    your tips are worn as well. you're got worn rocker arms or lifters too.
     
  7. vwkj87

    vwkj87 Active Member

    Messages:
    271
    Location:
    Brisbane
    The tips were chewed up a bit when the rocker assembly nuts fell off.
     
  8. Barry

    Barry Well-Known Member

    Messages:
    2,342
    Location:
    Abbotsford NSW
    That would also result in the push rods wobbling around
     
    vwkj87 likes this.
  9. Alpal

    Alpal Moderator Staff Member

    Messages:
    8,220
    Location:
    Melbourne Bend of Islands
    Lucky the rods are in one piece!
    Impressed that the engine was still going with nuts falling off!
     
    Last edited: May 27, 2018
    vwkj87 likes this.

Share This Page